«  Naar Blog overzicht
Blog

SSL, een veilig internet en commercieel voordeel

SSL (Secure Sockets Layer) is een protocol voor een veiliger internet. Het bestaat al even, maar sinds Google heeft aangegeven de aanwezigheid van SSL te gebruiken als rankingfactor is het interessant voor webmasters. Google beloont websites die gebruikmaken van een SSL-certificaat met een hogere positie in de zoekresultaten. En, zoals we eerder hebben uitgelegd; een hogere positie in de zoekmachine kan zorgen voor meer clicks, bezoekers en conversie.

  • Lennard
    Lennard Veldwijk
    Algemeen directeur

Wat doet SSL?

De werking van SSL is tweeledig. Allereerst geeft het zekerheid dat je bij het bezoeken van een website de juiste server bezoekt en geen server van een bijvoorbeeld een malafide partij die je geld afhandig probeert te maken.

Ten tweede zorgt het voor beveiligde communicatie vanaf de website naar de server. Wanneer je een formulier invult of een offerte opvraagt, wordt deze informatie naar de server van de website gestuurd. Deze informatie kan, bij minimale of ontbrekende beveiliging, onderschept worden door derden (bijvoorbeeld phishing websites). Wanneer de informatie in zulke gevallen beveiligd is met SSL dan is de informatie onbruikbaar.

Dit is vooral handig wanneer er vertrouwelijke informatie wordt meegestuurd naar de server. Denk bijvoorbeeld aan adresgegevens, creditcardgegevens of telefoonnummers.

Update februari 2017

Google Chrome geeft in de laatst versie weer of een website veilig is door het gebruik van een label voor de domeinnaam. Vooralsnog wordt er bij een niet veilige website slechts een uitroepteken getoond maar dat verandert in de toekomst naar het label 'Niet veilig'. 

Wanneer je op een website komt waar inloggegevens kunnen worden ingevuld, geeft Chrome een waarschuwing: 'Niet veilig'.

Mogelijke bezwaren

Vaak wordt gedacht dat er door het gebruik van SSL kans is op langere laadtijden, minder goede vindbaarheid of foutmeldingen. In de praktijk blijkt dat de merkbare invloed van deze gevolgen verwaarloosbaar is. Een SSL certificaat kost geld, maar dit betekent niet dat het per definitie duur is. Je kunt zelfs meerdere domeinen gezamenlijk beveiligen. Hierdoor kunnen de kosten lager uitvallen.

Voordelen van SSL

Als websitehouder ben je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je bezoekers. In het geval van webshops is dit vanwege privacygevoelige-  en betaalgegevens. Een groene adresbalk door het gebruik van een SSL-certificaat laat direct zien dat de gegevens veilig worden verstuurd naar de server, hierdoor is de klant sneller geneigd is het bestelproces af te ronden. Als je in de adresbalk ziet dat een website gebruik maakt van een SSL-certificaat, straalt dit automatisch vertrouwen uit. Grote partijen, zoals banken, gebruiken dat immers ook. Bezoekers krijgen zo automatisch een vertrouwd gevoel.

Zelf een SSL-certificaat aanvragen

Er zijn drie soorten SSL-certificaten. Onderstaand geven we per variant een uitleg.

Domein validatie

Certificaten met een domein validatie controleren of de aanvrager controle heeft over het domein waarvoor het certificaat wordt aangevraagd. Het certificaat wordt door alle browsers vertrouwd en zorgt voor een beveiligde verbinding. Naast dat wij dit certificaat gebruiken, maakt ons initiatief Acthope hier bijvoorbeeld ook gebruik van. De validatie is te herkennen aan het slotje.

Organisatie validatie

De certificaten met organisatie validatie bevatten bedrijfsgegevens. Hierdoor kunnen de bezoekers van een website met deze gegevens controleren of ze op de website van het juiste bedrijf zijn. De bedrijfsgegevens komen overigens niet prominent in beeld. Ook deze validatie is te herkennen aan het slotje in de adresbalk.

Uitgebreide validatie

Certificaten met een uitgebreide validatie tonen de bedrijfsnaam in een groene adresbalk (in plaats van de URL)  en voldoen aan strenge richtlijnen. De aanvrager heeft een bewezen controle over het domein en de bedrijfsgegevens zijn gecontroleerd. Ze zijn bekend bij de Kamer van Koophandel en er wordt ter verificatie contact opgenomen met de organisatie.

Meer weten over SSL

Wil je nog meer weten over SSL, neem dan contact met ons op. We adviseren je graag over de mogelijkheden en over welke SSL variant het beste past.

Neem contact met ons op

We werken met liefde samen