SSL, een veilig internet en commercieel voordeel

Gepost op 5 november 2015 door Nina Kruis

Secure Sockets Layer, oftewel: SSL is een protocol voor een veiliger internet. Het bestaat al even, maar sinds Google heeft aangegeven de aanwezigheid van SSL te gebruiken als rankingfactor wordt het interessant voor webmasters. Google beloont websites die gebruikmaken van een SSL certificaat met een hogere positie in de zoekresultaten. En, zoals we eerder hebben uitgelegd; een hogere positie in de zoekmachine kan zorgen voor meer clicks, bezoekers en conversie.

Wat doet SSL?

De werking van SSL is tweeledig. Allereerst geeft het zekerheid dat je bij het bezoeken van een website de juiste server bezoekt en geen server van een bijvoorbeeld een malafide partij die je geld afhandig probeert te maken.

Ten tweede zorgt het voor beveiligde communicatie vanaf de website naar de server. Wanneer je een formulier invult of een offerte opvraagt, wordt deze informatie naar de server van de website gestuurd. Deze informatie kan, bij minimale of ontbrekende beveiliging, onderschept worden door derden (bijvoorbeeld phishing websites). Wanneer de informatie in zulke gevallen beveiligd is met SSL dan is de informatie onbruikbaar.

Dit is vooral handig wanneer er vertrouwelijke informatie wordt meegestuurd naar de server. Denk bijvoorbeeld aan adresgegevens, creditcardgegevens of telefoonnummers.

Update 6 januari 2017

Chrome geeft in de laatst uitgegeven versie weer of een website veilig is door het gebruik van een label voor de domeinnaam. Vooralsnog wordt er bij een niet veilige website slechts een uitroepteken getoond maar dat verandert in de toekomst naar het label 'Niet veilig'. 

Mogelijke bezwaren

Vaak wordt gedacht dat er door het gebruik van SSL kans is op langere laadtijden, minder goede vindbaarheid of foutmeldingen. In de praktijk blijkt dat de merkbare invloed van deze gevolgen verwaarloosbaar is. Een SSL certificaat kost geld, maar dit betekent niet dat het per definitie duur is. Je kunt zelfs meerdere domeinen gezamenlijk beveiligen. Hierdoor kunnen de kosten lager uitvallen.

Voordelen van SSL

Als websitehouder ben je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je bezoekers. In het geval van webshops is dit vanwege privacygevoelige-  en betaalgegevens. Een groene adresbalk door het gebruik van een SSL-certificaat laat direct zien dat de gegevens veilig worden verstuurd naar de server, hierdoor is de klant sneller geneigd is het bestelproces af te ronden. Als je in de adresbalk ziet dat een website gebruik maakt van een SSL-certificaat, straalt dit automatisch vertrouwen uit. Grote partijen, zoals banken, gebruiken dat immers ook. Bezoekers krijgen zo automatisch een vertrouwd gevoel.

Zelf een SSL-certificaat aanvragen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van SSL neem dan contact met ons op. Wij maken gebruik van diensten van Xolphin, meer informatie over Xolphin is te vinden op sslcertificaten.nl.

×
Motivo

Neem contact op