«  Naar Blog overzicht
Blog

Waarom wij het Liberiser CMS maakten

Het klinkt als een absurd idee en misschien was dat het ook wel: het ontwikkelen van een Content Management System (CMS) in het druk bezaaide CMS-landschap. Terecht dat de waarom-vraag me regelmatig gesteld is.

  • Henk-Jan
    Henk-Jan Sleijster
    Developer

Onze drijfveer

Wat was onze drijfveer? Voor het beantwoorden van deze vraag, neem ik je mee naar 2006; het jaar waarin Motivo begon met het bouwen van websites. In die tijd was het CMS inmiddels al een gewoongoed. Er werden inmiddels meer websites mét dan zonder CMS ontwikkeld. Zo gingen wij op zoek naar een een CMS wat aan onze wensen voldeed. We bekeken eerst de open-source-CMS-en zoals Joomla, Mambo en Wordpress.
Joomla en Mambo hadden een verschrikkelijke interface en plugins die niet goed met elkaar samenwerkten. Typisch zo'n geval van: gemaakt door en voor programmeurs. Wordpress was in die tijd nog klein en met name gericht op blogs. We vonden deze CMS systemen niet goed genoeg.
Dit was voor ons reden genoeg: we besloten om zelf een CMS te ontwikkelen.

Beter (be)dienen

Zo begonnen we voorzichtig met eigen CMS-oplossingen geïntegreerd in een website. Het was nog niet subliem, maar onze klanten konden er goed mee overweg. Door de ontwikkeling van een eigen CMS, ontdekten we een groot voordeel: we waren in staat om de meeste - waaronder exotische - wensen goed te beantwoorden. Dit kwam doordat we elke karakter code zelf hadden getypt. Vanaf dat punt werd flexibiliteit één van onze paradepaardjes.
Eigen code geeft nog een extra voordeel: de implementatietijd bleek korter vergeleken met onze concurrenten, met name bij grotere websites.

Verrijken met handige tools

Na ruim een jaar, hadden we een aantal CMS-onderdelen ontwikkeld. We vonden dat het tijd werd om deze functionaliteiten onder één dak te verzamelen. Dat was de geboorte van "De Webtechneut" (de voorloper op het CMS Liberiser)
In de jaren die volgden hebben we dit CMS verrijkt, ook met a-typische functionaliteiten voor een CMS. Zo hebben we bijvoorbeeld een eigen nieuwsbriefmodule toegevoegd. Superhandig omdat de content logischerwijs al in het CMS aanwezig is. Ook hebben we een eigen issuetracker toegevoegd, wat we "Meldingen" hebben genoemd

Tijd voor een frisse wind

CMS-leveranciers als GX Software, Seneca en Sitecore hebben de markt veroverd met zware licenties. Zij hanteren constructies waarbij je eenmalig een fors bedrag betaalt, en daarna nog voor elke update. Daar geloof ik niet in, wij willen graag blijven servicen.
Om die reden hebben wij ons gefocust om een eenvoudig CMS te ontwikkelen die de gebruiker bij de hand neemt - de gebruiker dient. Een CMS dat meer in zich heeft dan je verwacht met daarbij, mocht je een keer vast komen te zitten, goede support die je graag weer op weg helpt.

Ik denk en hoop dat wij de frisse wind zijn waar organisaties op wachten. Een maandelijkse fee waarmee een organisatie helemaal ontzorgd wordt: wij nemen de updates, hosting, back-ups en support voor onze rekening!

Het was moeilijk om dit blog kort te houden, er is veel te vertellen. De komende tijd zal ik meer uiteenzettingen doen en vooral de belangrijkste verschillen tussen open-source en closed-source belichten. Ik hoop daarbij aannames in elk geval ter heroverweging te brengen. Wil je dat blog niet missen: schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

We werken met liefde samen