«  Naar Over ons overzicht
Over ons

Even voorstellen: Rutger Zandman, digital designer

Hij ziet zijn werk als een schilderij waarvan de verf nooit droog is. Hij komt vanuit de school van de journalistiek, wilde eigenlijk DJ worden bij Radio 3 (nu 3FM), maar al vroeg in zijn carrière koos hij er toch voor een andere weg te bewandelen. In het weekend draait hij nog steeds plaatjes, maar doordeweeks is hij digital designer.

  • Rutger
    Rutger Zandman
    Designer

Hij studeerde verder aan het Grafisch Media Instituut, waarna hij ervaring opbouwde als UX- en grafisch designer, door voor meerdere bedrijven aan de de slag te gaan. Je zou zeggen dat deze vrolijke vakidioot midden dertig is, maar doordat hij al achterin de 40 is, heeft hij zijn rugzak aardig gevuld met ervaringen en ideeën.

Rutger werd compleet verliefd op het grafisch vormgeven vak en dan met name online. Hij zegt hierover: "Het is ontzettend leuk om klanten verder te helpen, doordat functioneel en grafisch ontwerp doelmatig hand in hand gaan."

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Dada is één van Rutgers inspiratiebronnen..."Ik raak geïnspireerd door kunst, films, boeken en muziek. Bijvoorbeeld door hoezen van oude jazz-elpees als blue note en verve, omdat die vaak creatief gezien de vrijheid en het heftige van jazz uitstralen. Maar ook door kunststromingen zoals dada vanwege het absurde en onverwachte en bauhaus door de functionaliteit van het design. Als ik ‘n film kijk ben ik in een andere wereld, Blade Runner en 2001 A Space Oddisey zijn persoonlijke favorieten.

Wat ik ook erg inspirerend vind, zijn collega’s en klanten, maar vooral vrienden en familie. Ik praat graag en dan vooral met iemand anders. De kunst is erachter zien te komen wat mensen echt willen. Mensen zijn zo divers, dat je bij elke ontwerp een bekende in gedachten kunt nemen en je afvragen: Hoe zou hij of zij hier naar kijken? Wat is zijn of haar doel? Ik hoef dan ook niet ver te zoeken om inspiratie te vinden."

Is ontwerpen altijd een creatief proces?

'Ontwerp is geen synoniem voor creativiteit, dit is mijn bescheiden mening. Er is geen blauwdruk hoe je tot een briljante ingeving komt.  Je moet soms een beetje geduld hebben en zelfs een beetje aanklooien! (erg belangrijk). Aan de andere kant is functioneel ontwerp een kwestie van logisch nadenken, waarbij je op je ervaring en de kennis van de doelgroep kunt leunen.

Vaak ontstaat de creatieve concepten als je langer met iemand samenwerkt, zodat je elkaar goed leert kennen en een band hebt opgebouwd. Met de klant, met het team en met de eindgebruiker van de website of webapplicatie. Die relatie is denk ik het belangrijkste ingrediënt van een creatief proces. De kunst is om de juiste vragen te stellen. Design is een combinatie van functionaliteit en creativiteit."

Je bent een soort kunstenaar. Is er een typische handtekening te herkennen in jouw werk, waarvan we kunnen zeggen: Dat is een echte Rutger?

V.l.n.r. Erik, Guido, Rutger en Bert, die samen online impact mogelijk maken voor hun klanten."Ik denk het niet. Ik probeer mijn designs vooral direct te maken en ondubbelzinnig. Het is erop gericht om mensen zo makkelijk mogelijk op een prettige manier te laten doen wat ze willen doen, of om duidelijk te communiceren. De stijl is afhankelijk van het merk waarvoor je werkt en geoptimaliseerd voor het device waarop het getoond wordt. Mijn werk staat in dienst van de opdrachtgever en eindgebruiker, waardoor je niet kunt zeggen Dat is een Rutger, want het is een vak en geen kunst."

Doordeweeks is hij grafisch designer en in het weekend draait hij plaatjes als deejay. Rutger zorgt dat er muziek zit in zijn team. Wil jij met Rutger werken? 

Neem dan contact met ons op

We werken met liefde samen