5 websites om aan afbeeldingen te komen

Gepost op 28 april 2014 door Martijn ten Caat

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Een oude waarheid die nog steeds op gaat. Op een website is een goed beeld naar mijn mening belangrijker dan in de offline-wereld. Online wordt sneller beoordeeld of een website interessant is. Feit is dat de beoordeling in de eerste seconden wordt gepleegd. Naast dat de informatie en onderdelen op de goede plaats moet staan, kan een goed beeld bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de website.

Na het schrijven van een blog of een nieuwsitem wil je dit item verfraaien met aansprekend beeldmateriaal. De kers op de taart. Het toetje. Je kent de metaforen. Het vinden van de juiste afbeelding, die uitstraalt wat je wil vertellen, kan een tijdrovende taak zijn. Het is verleidelijk om in Google Afbeeldingen te zoeken en de gevonden afbeelding te publiceren op je website: Gevaarlijk terrein!

Onder het motto: 'Beter voorkomen dan genezen' geef ik je in dit blog een aantal websites die gratis en niet onbelangrijk, rechtenvrije afbeeldingen aanbieden.

Hoe het niet moet

Er is een grote kans dat er rechten rusten op een afbeelding die je ergens op het web hebt gevonden. Eén van onze klanten kreeg ooit een brief van de inmiddels beruchte Getty Images. In die brief werd een vergoeding van € 544,50 gevraagd. Dit voor een lullige iStockfoto. Minder handig natuurlijk, maar alsnog een vrij forse prijs. 

Voorbeelden van goede fotosites

Flickr

Een bron vol enorm veel afbeeldingen. Veel met rechten, maar via Advanced Search ook duizenden afbeeldingen die je gewoon mag gebruiken. Met de zoekmachine is het filteren geen probleem en heb je snel de mooiste afbeelding. 

Website: flickr.com

Gratisography

Een website waar wekelijks nieuwe, hoge resolutie (6000 x 4000) afbeeldingen verschijnen. De afbeeldingen worden geplaatst door Ryan McGuire. Ze hebben een sterke sfeer en staan goed boven een blog.

Website: gratisography.com

Unsplash

Elke tien dagen, tien nieuwe afbeeldingen. De resolutie is ruimschoots voldoende (5760 x 3840).
Ik ben erg enthousiast over deze website. Wanneer je deze website bekijkt, zie je ook een aantal afbeeldingen die de Motivo blogs sieren.

Website: unsplash.com

Picjumbo

Picjumbo maakt gebruik van categorieën. Dit maakt het zoeken naar het beeld met de juiste toon een stuk eenvoudiger. Wanneer je een afbeelding gebruikt met daarin het beeldmerk van een bekend merk dan dien je dit te vermelden.
Alle afbeelding zijn in een goede resolutie te downloaden (3888 x 2592). Wanneer je uit eenzelfde shoot meerdere afbeeldingen wilt downloaden dan kun je een betaald premium account nemen en deze downloaden.

Website: picjumbo.com

BEIZ

Een schijnbaar Japanse website die haar afbeelding gesorteerd heeft op sfeer en type. De afbeelding zijn te downloaden in klein, middel en groot formaat (3072 x 2048). Een prima bron voor je afbeeldingen.

Website: beiz.jp

New Old Stock

Eén van onze grote favorieten voor sfeervolle platen. Op de New Old Stock staan afbeeldingen die een bepaalde sfeer uitstralen waar ik erg over te spreken ben. De resolutie is gemiddeld (1280 x 969), maar in de meeste gevallen ruim voldoende. 

Website: nos.twnsnd.co

Public Domain Archive

Na het publiceren van dit blog kwam ik een nieuwe website tegen die niet mag ontbreken in deze lijst. De website is een initiatief van Matt. Hij liep tegen het probleem aan dat je wellicht kent. Na het gebruik van een website of dienst vergeet je de naam en kun je deze later niet terugvinden. Daarom heeft hij Public Domain Archive gelanceerd. Een verzameling van afbeeldingen van verschillende andere websites. Verschillende fotografen en verschillende categorieën. 

Website: publicdomainarchive.com

Google

Zoeken in Google ImagesEn 'last but not least', natuurlijk mag de zoekgigant zelf niet ontbreken. Google Afbeeldingen heeft een groot arsenaal aan afbeelding. Let wel op dat je bij zoekhulpmiddelen, gebruikersrechten de juiste rechten kiest, bijvoorbeeld 'Gelabeld voor hergebruik'. Op deze manier weet je zeker dat de afbeeldingen die Google je voorschotelt ook vrij te gebruiken zijn.

Tot slot 

Om af te sluiten heb ik nog een tweetal tips.  

  1. Let goed op of een door jou gekozen afbeelding daadwerkelijk rechtenvrij is. Dit kan door op gekozen afbeelding te klikken met je rechtermuisknop en dan "Zoeken op Google naar deze afbeelding". Je krijgt dan de websites te zien waarop de afbeelding wordt gebruikt en of deze websites de afbeelding voor niets aanbieden.
  2. Ondanks dat een afbeelding rechtenvrij is, is het wel netjes je bron aan te geven. Ook dat het een rechtenvrije foto betreft is aan te raden. De manier waarop ik dit oplos is door onder het blog de Creative Commons bron te noemen. Dit geeft aan de afbeelding binnen de regels van CC valt. 

Ik wens je veel plezier met het uitzoeken van de meest prachtige afbeeldingen. En dat je leert van de fouten die vele anderen voor jou al hebben gemaakt. Na het lezen van dit blog komt dat ongetwijfeld goed.  

Lees ook het vervolg op dit blog; 6 extra websites om aan mooie afbeeldingen te komen.

Afbeelding: Liberiser CC.

×
Motivo

Neem contact op