5 websites om aan afbeeldingen te komen

Afbeeldingen

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Een oude waarheid die nog steeds op gaat. Op een website is een goed beeld naar mijn mening belangrijker dan in de offline-wereld. Online wordt sneller beoordeeld of een website interessant is. Feit is dat de beoordeling in de eerste seconden wordt gepleegd. Naast dat de informatie en onderdelen op de goede plaats moet staan, kan een goed beeld bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de website.

Na het schrijven van een blog of een nieuwsitem wil je dit item verfraaien met aansprekend beeldmateriaal. De kers op de taart. Het toetje. Je kent de metaforen. Het vinden van de juiste afbeelding, die uitstraalt wat je wil vertellen, kan een tijdrovende taak zijn. Het is verleidelijk om in Google Afbeeldingen te zoeken en de gevonden afbeelding te publiceren op je website: Gevaarlijk terrein!

Onder het motto: 'Beter voorkomen dan genezen' geef ik je in dit blog een aantal websites die gratis en niet onbelangrijk, rechtenvrije afbeeldingen aanbieden.

Flickr

Een bron vol enorm veel afbeeldingen. Veel met rechten, maar via Advanced Search ook duizenden afbeeldingen die je gewoon mag gebruiken. Met de zoekmachine is het filteren geen probleem en heb je snel de mooiste afbeelding. 

Website: flickr.com

Gratisography

Een website waar wekelijks nieuwe, hoge resolutie (6000 x 4000) afbeeldingen verschijnen. De afbeeldingen worden geplaatst door Ryan McGuire. Ze hebben een sterke sfeer en staan goed boven een blog.

Website: gratisography.com

Unsplash

Elke tien dagen, tien nieuwe afbeeldingen. De resolutie is ruimschoots voldoende (5760 x 3840).Ik ben erg enthousiast over deze website. Wanneer je deze website bekijkt, zie je ook een aantal afbeeldingen die de Motivo blogs sieren.

Website: unsplash.com

Picjumbo

Picjumbo maakt gebruik van categorieën. Dit maakt het zoeken naar het beeld met de juiste toon een stuk eenvoudiger. Wanneer je een afbeelding gebruikt met daarin het beeldmerk van een bekend merk dan dien je dit te vermelden. Alle afbeelding zijn in een goede resolutie te downloaden (3888 x 2592). Wanneer je uit eenzelfde shoot meerdere afbeeldingen wilt downloaden dan kun je een betaald premium account nemen en deze downloaden.

Website: picjumbo.com

Pexels

Een kleine goudmijn wat betreft mooie afbeeldingen is Pexels. Naast Unsplash een website waar je geweldig mooie sfeer beelden van af kunt halen. Fijne zoekfunctie helpt je jouw foto te vinden.

Website: pexels.com

New Old Stock

Eén van onze grote favorieten voor sfeervolle platen. Op de New Old Stock staan afbeeldingen die een bepaalde sfeer uitstralen waar ik erg over te spreken ben. De resolutie is gemiddeld (1280 x 969), maar in de meeste gevallen ruim voldoende. 

Website: nos.twnsnd.co

Public Domain Archive

Ontdek meer dan 1,6 miljoen afbeeldingen en video's gedeeld door hun genereuze community. Gratis afbeeldingen en video's die je overal kunt gebruiken. Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video's deelt

Website: pixabay.com

Google

En 'last but not least', natuurlijk mag de zoekgigant zelf niet ontbreken. Google Afbeeldingen heeft een groot arsenaal aan afbeelding. Let wel op dat je bij zoekhulpmiddelen, gebruikersrechten de juiste rechten kiest, bijvoorbeeld 'Gelabeld voor hergebruik'. Op deze manier weet je zeker dat de afbeeldingen die Google je voorschotelt ook vrij te gebruiken zijn.

Tot slot

Om af te sluiten heb ik nog een tip. Let goed op of een door jou gekozen afbeelding daadwerkelijk rechtenvrij is. Dit kan door op gekozen afbeelding te klikken met je rechtermuisknop en dan "Zoeken op Google naar deze afbeelding". Je krijgt dan de websites te zien waarop de afbeelding wordt gebruikt en of deze websites de afbeelding voor niets aanbieden.

Ik wens je veel plezier met het uitzoeken van de meest prachtige afbeeldingen. En dat je leert van de fouten die vele anderen voor jou al hebben gemaakt. Na het lezen van dit blog komt dat ongetwijfeld goed.  

Kunnen wij jou helpen met het design van een nieuwe websites of andere online applicatie?

Neem dan contact met ons op

Auteur

Lennard Veldwijk

Online Specialist Zorg & Welzijn

Lennard Veldwijk

Website

Non-profit

Zorg