Het perfecte project

Routekaart

Al 10 jaar zijn we onderweg, en toch raken we niet uitgepraat over dit onderwerp: de ideale route naar een fantastisch eindproduct. Uiteraard, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en elk project vereist ook een andere aanpak, of kan andere accenten hebben. Voor websites en webshops hebben wij de meest ideale route in beeld, die ik graag met jullie deel. Let wel: het kan maar zo zijn dat ik hier over twee jaar anders over denk :-).

Bezint eer ge begint

Een stap die zo voor de hand liggend lijkt, maar toch zo vaak wordt vergeten; Denk na over de primaire taken van de website. Komen bezoekers om een nieuw paspoort aan te vragen of om zich te oriënteren wie hun dementerende moeder gaat verzorgen? Start met deze taken in beeld te krijgen. Hierdoor kun je nadenken over de structuur van de website. Dit resulteert in een sitemap, waarbij al wordt nagedacht over welke onderwerpen en keywords bij deze pagina's passen.

Het prototype

Een wireframe, een draadmodel, een prototype of een mock-up; veel verschillende namen voor het bouwplan van de website. Het prototype is de uitwerking van de sitemap. Een prototype wordt nu vaak gemaakt door een reclamebureau óf een stel webontwikkelaars. In mijn ogen bestaat het beste team voor het ontwerpen van een prototype uit:

1. Een communicatieman
Zijn belang: goede en heldere communicatie. Hij houdt de taken, en daarmee het doel van de website, in de gaten.

2. Grafisch vormgever
Zijn belang: een mooi èn origineel eindproduct afleveren, dat het doel onderstreept.

3. Een (halve) techneut
Voor het bewaken van een consistente structuur, ook ten behoeve van SEO.

De belangrijke pagina's worden uitgewerkt en interactief gemaakt. Zo kun je al door het prototype heen klikken en beoordelen of de route om taken te voltooien logisch en kort is.

Een prototype is niet mooi. Dat is de bedoeling, zo kan er worden gefocust op de inhoud. Wat staat op welke pagina, of in welke positie en waarom. Er wordt nagedacht over een heldere hiërarchie.

In mijn ogen is dit een belangrijke fase, want het prototype is de basis voor de twee volgende fases. Bij grotere opdrachten gebruiken wij het prototype voor de begroting van de rest van het project. Vanaf dat moment kunnen we een exacte schatting afgeven.

Grafisch ontwerp

Deze fase blijft voor mij magisch. In deze fase wordt een idee al bijna echt. Van schetsen naar een concreet ontwerp. Een genot om te mogen aanschouwen.

Doordat het prototype in de vorige fase is gemaakt, hoeft de vormgever zich alleen nog te bezigen met vorm, balans, kleuren en dergelijke. Dit is focus.

Ontwikkeling

De motor wordt onder het ontwerp gezet. Het ontwerp gaat leven. Een fase waarin webontwikkelaars alle aandacht besteden aan het perfect inrichten van de website, zodat deze over de beeldschermen flitst. Goede programmeurs houden van schone code en hier mag best wat tijd in zitten. Dit komt ten goede van de onderhoudbaarheid, snelheid en zoekoptimalisatie (SEO).

Testen

Tijdens de ontwikkeling wordt intern regelmatig een onderdeel van de website opgeleverd. Intern gaat daarom de fase Ontwikkeling geleidelijk over naar Testen.

Bij Liberiser geldt: pas als wij intern tevreden zijn, ontvangt de klant de website zodat deze getest kan worden. Om het testproces gestructureerd te laten verlopen, gebruiken wij de Meldingen (ons eigen ticketsysteem) van Liberiser.

Go-live

Bij het live gaan van een website kan er veel mis gaan, vooral met de onderdelen die je niet ziet. Wat vaak vergeten wordt, zijn de onderdelen achter de schermen. Denk aan de veranderende URL-structuur, het opnieuw indexeren door zoekmachines en de controle op links van en naar de nieuwe website. Deze fase is absoluut geen bijzaak en dient met veel zorg behandeld te worden.

Conclusie: balans!

Ik heb in mijn carrière regelmatig een prachtig, maar ondoordacht, ontwerp gezien. Ook heb ik gezien dat de website technisch perfect ontwikkeld was, maar haar doel voorbij schoot. Altijd jammer, want we willen allemaal maximaal rendement!

Balans is belangrijk. Een samenspel tussen verschillende expertises, om tot het beste eindresultaat te komen.

Auteur

Lennard Veldwijk

Online Specialist Zorg & Welzijn

Lennard Veldwijk

Website